• 3 czerwca 2023 23:43
  • grójecki, Mazowieckie
Wyróżnione
15 (Cena stała)

W tym roku już po raz trzeci gospodarstwo “Jagoda Boglewice” organizuje w czerwcu “weekendy z jagodą kamczacką”. Jest to doskonała okazja aby poznać jagodę kamczacką, posmakować owoców prosto z krzaka, zebrać owoce samemu na przetwory lub do zamrożenia. Owoce uprawiane są zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez środków chemicznych (jesteśmy w trakcie uzyskiwania certyfikatu).

Ponad trzy hektary udostępnionych upraw oznacza bardzo dużo zielonego miejsca na wypoczynek na świeżym powietrzu całą rodziną. Można rozłożyć leżaki czy koc na trawie wśród rzędów jagody. Spacer wśród pól stanowi doskonały relaks i daje ucieczkę od miejskiego zgiełku.

Terminy: 17-18 czerwca oraz 24-25 czerwca 2023 roku. Godziny od 8 rano do zmierzchu.
Lokalizacja: Boglewice 55, gmina Jasieniec, na mapach Google: “Jagoda Boglewice”, około 60 km na południe od Warszawy. Dojazd w weekendy drogą S7 zajmuje poniżej godziny (z Ursynowa około 40min.). Blisko Warszawy, Radomia, Grójca, Warki.

Zapraszamy wszystkich chętnych. Wcześniejsze zgłoszenie nie jest wymagane, ale będziemy wdzięczni za informację, kto się wybiera, najlepiej przez Facebook: https://www.facebook.com/Jagodaboglewice, tam również znajdziecie więcej informacji praktycznych. Można również napisać do nas na adres mailowy: jagodaboglewice@gmail.com. lub zadzwonić na numer tel. 696 801 293
Na miejscu dużo miejsca do parkowania, dostępna toaleta. 

Cena za jagodę kamczacką przy samodzielnym zbieraniu: 15 zł za kilogram. Jeść można bez ograniczeń ????

Kto powiedział, że jagoda musi być okrągła? Jagoda kamczacka, fioletowy owoc o podłużnym kształcie, ceniona jest przede wszystkim za właściwości prozdrowotne. Zawartość antyoksydantów jest większa niż w borówce amerykańskiej a w porównaniu z truskawkami nawet trzy razy większa. Owoce są również dobrym źródłem witaminy C. 100g jagód zapewnia ok 60% rekomendowanego dziennego spożycia witaminy C, 15% wit. A i 12% błonnika. Pod tym względem należy do kategorii tzw. superfoods, dostępnym dosłownie na wyciągnięcie ręki. 

Kwestia smaku. Jagoda kamczacka (znana na świecie również jako “haskap”), ma wytrawny, nieco intrygujący smak. Jeden z szefów kuchni trafnie określił jagodę jako “dziecko” borówki  amerykańskiej  i żurawiny. Czy to oznacza, że nie da się jej jeść na surowo? Oczywiście, że się da. Pomimo niewysokiej zawartości cukrów, większość osób z przyjemnością sięga po jagodę traktując ją jako zdrową przekąskę. Najlepszy smak owoce osiągają na kilkuletnich lub starszych krzewach, dojrzewając w drugiej połowie czerwca. 

Jagoda kamczacka jest idealna jako dodatek do ciast owocowych – ukazuje wtedy pełną wyrazistość smaku – nadaje się również do sernika. Świetnie udają się również dżemy, które są zdecydowanie lepsze niż z borówki amerykańskiej. Owoce zachowują częściowo kształt, konsystencja dżemu jest zwarta i przyjemna. Dzięki intensywnemu kolorowi sok perfekcyjnie barwi koktajle mleczne.  Z jagód można również przygotować sos do mięs czy serów, wykorzystać  jako składnik vinegret do sałatki, czy nawet bezpośrednio dodać całe owoce. Amatorzy cenią sobie nalewki na jagodzie, które mają niepowtarzalny, wytrawny smak. 

 

 

Informacje

  • Bezpłatny parking na miejscu: Tak
  • Możliwość skorzystania z WC: Tak
  • Miejsce na zjedzenie posiłku: Nie
  • Możliwość zakupu w sprzedaży bezpośredniej: Tak
  • Osoba, która chce zbierać musi wcześniej zadzwonić, w celu potwierdzenia wizyty: Nie
  • Data rozpoczęcia zbiorów: 2023-06-17
  • Data zakończenia zbiorów: 2023-06-25
  • Strona WWW

W skrócie:

  • pyszne
  • zdrowe
  • jagoda kamczacka

1 Review

Rated 5.00 out of 5 based on 1 customer rating
  • Byłem, zobaczyłem, zebrałem :)

    Jarosław Urbański / 19 czerwca 2023 @23:24
    Rated 5 out of 5

    Gorąco polecam 🙂 Krzaki obficie obrośnięte jagodami, właściciele pola bardzo mili i uśmiechnięci tak że od początku zbioru miło było zbierać 🙂 Kawy pod dostatkiem i ciasto bardzo smaczne 🙂 Polecam

Zostaw swoją opinię